Gordijnen

Bij het kiezen van gordijnen zijn sfeer en decoratieve uitstraling belangrijk, maar er zijn nog meer aspecten die u bij de keuze moet overwegen.

Soorten gordijnen
Een grove onderverdeling is te maken in overgordijnen, vitrage en inbetweens. Overgordijnen zijn van een ondoorzichtige stof en houden de lichtinval tegen. Meestal worden overgordijnen in combinatie met vitrage of andere gordijnen toegepast. Vitrage is doorzichtig, beschermt tegen inkijk en tempert de inval van daglicht. Inbetweens zitten tussen overgordijnen en vitrage in. Ze worden gemaakt van materialen die meer of minder doorzichtig zijn. De stijl van gordijnen wordt bepaald door de stof, het dessin, de kleur, de plooien en het ophangsysteem.

Lees meer

Ruimtelijk effect
Een ruimte lijkt groter door een lang gordijn, bijvoorbeeld van plafond tot aan de vloer. Als u de gordijnen links en rechts van het raam over de muur laat doorlopen, lijkt de kamer breder. Kiest u voor effen gordijnen of met een patroon? Drukke patronen laten een ruimte soms kleiner lijken, maar een rustige streep heeft een verruimend effect.

Lichtinval
Direct zonlicht kan leiden tot verkleuring van het meubilair. Vraag uzelf af hoeveel licht er van buiten in een ruimte valt en wat u prettig vindt. Gordijnen voor de slaapkamer kunt u van een voering laten voorzien, waardoor de slaapvertrekken extra donker worden. Als u gevoerde gordijnen in de zomer overdag sluit, wordt warmte beter buiten gehouden.

Isolatie
Gordijnen houden tocht en kou tegen. Over het algemeen geldt, hoe dikker de stof hoe beter de isolerende werking. In de zomer houden gordijnen de warmte buiten. Als u bij koud weer de gordijnen zoveel mogelijk sluit, bespaart u op stookkosten. Dikke isolerende gordijnen voor de radiatoren houden warmte tegen.

Akoestiek
Gordijnen dempen geluid en kunnen zo de akoestiek van een vertrek positief beïnvloeden. Schoonwater De Steeg heeft voor de gordijnencollectie van Toppoint gekozen. Een ruim assortiment met een keus uit diverse soorten raambekleding. Deze leverancier staat voor hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs. Zij hebben eigen atelier dat prachtig werk aflevert binnen de afgesproken, korte levertijd. Dan heeft u jaren plezier van uw gordijnen. Neem bij een bezoek aan onze showroom foto’s van uw interieur mee, dit maakt het uitzoeken gemakkelijker.